Onze kwekerijen

Burkina Faso

In 2008 is Secteur10 begonnen met de bouw van een spirulinakwekerij in Ouahigouya, Burkina Faso. In 2011 was de kwekerij klaar voor gebruik. De kwekerij bestaat uit twee 'grote bakken' van 120m2, waarin de spirulina gekweekt wordt, een waterput, een droogruimte en een gebouwtje voor het materiaal en de verwerking van de spirulina. De kwekerij wordt gerund door 3 mensen uit Ouahigouya, die in vaste dienst zijn van de stichting en dagelijks de spirulina kweken en verwerken. Jaarlijks produceert de kwekerij 300 kilo aan spirulina. 

Secteur10 werkt in Ouahigouya samen met lokale scholen en ziekenhuizen. Zo krijgen schoolkinderen in de dorpen waar de stichting actief is elke schooldag een kom rijst en bonen met 5 gram spirulina. De kinderen krijgen op deze manier hun dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen en de maaltijd die ze krijgen is voor ouders een extra stimulans om hun kinderen naar school te sturen. 

De overige spirulina wordt gebruikt voor de verkoop via deze Webshop. Met de opbrengsten financieren we de kosten van de kwekerij en kunnen we zoveel mogelijk kinderen voorzien van een goede en voedzame maaltijd. 

 

 

Kenia

In 2014 is Secteur10 begonnen met de bouw van een tweede kwekerij in Muhaka, Kenia, welke in 2016 in bedrijf is genomen. De kwekerij ligt 50 kilomter ten zuiden van Mombasa en bestaat uit twee grote spirulinabassins van elk ruim 140 m2. Daarnaast is er op het terrein een oogsthuisje, een opslagplaats, een droogruimte en een verwerkingsruimte. In Muhaka zijn er vier mensen uit het dorp in dienst van de stichting die verantwoordelijk zijn voor het kweken van de spirulina en het onderhouden van de kwekerij. 

Onze stichting heeft besloten een project te starten in Oost-Afrika omdat spirulina er nog weinig bekendheid heeft. Momenteel werkt Secteur10 samen met een gerenommeerde arts in Nairobi, die eveneens professor aan de universiteit is. Deze arts gaat een groot 'feeding program' opzetten met 100 AIDS patiënten. Een andere arts in Nairobi is begonnen met een 'feeding program' met 50 ondervoede kinderen. We zijn er zeker van dat als de rapporten van deze artsen gepubliceerd worden er snel andere artsen hun voorbeeld zullen volgen.

De overige spirulina wordt gebruikt voor de verkoop in Kenia en via deze Webshop. Met de opbrengsten financieren we acties zoals 'feeding programs', en hopen we snel zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen met dit wonderalgje.